Muziekles vanaf papier

“Muziek is kei leuk” is anders dan de digitale methoden. Hoe dat zo dan?

De muziekmethode voor het basisonderwijs “Muziek is kei leuk“ is net zoals andere digitale methoden leerzaam als het over muziekles gaat. Kinderen leren ritmes, verschillende stijlen muziek en dergelijke in alle digitale lesmethoden. Deze muziekmethode voor het basisonderwijs “Muziek is kei leuk” is echter op papier! Lekker old skool, gewoon heerlijk leren en doen vanuit een boek en niet vanaf een digibord. Zoals in een eerder artikel van mij is beschreven leren kinderen beter vanaf papier dan vanaf digibord of beeldscherm. De stof beklijft beter, de concentratie is hoger en er wordt eerder teruggebladerd en herhaald.

Fysieke boeken, dat is de oplossing voor echt goed duurzaam en diep stof tot je nemen, in tegenstelling tot wat je tegenwoordig zou verwachten in dit digitale tijdperk met zoveel digitale lesmethodes. Voordeel van de muziekmethode voor het basisonderwijs “Muziek is kei leuk” is ook dat je het muzieklesboek mee naar huis kunt nemen en het als huiswerk nog eens rustig door kan bladeren samen met papa en mama. Zo krijgt het hele gezin muziekles! De muziekmethode voor het basisonderwijs “Muziek is kei leuk” leert de kinderen ook wat een fanfare orkest is, wat een harmonie orkest is en een symfonie orkest.

De leerlingen krijgen een stuk instrumentenleer aangeboden in de muziekmethode voor het basisonderwijs, ze leren veel verschillende stijlen aan muziek kennen en luisteren veel naar bijzondere fragmenten muziek. Natuurlijk wordt er ook gezongen en gedanst maar naast dit speelse werk leren ze in deze muziekmethode voor het basisonderwijs ook blokfluit spelen en de notenleer. Het enige wat je moet aanschaffen is dit muziekmethodeboek, een blokfluitmethode b.v. die van Tom Stone, en een blokfluit. Zo leren de kinderen pas echt muziek!

Ze leren noten lezen op papier en alles blijft gebundeld in 1 of 2 boeken, in plaats vanaf het digibord of losse werkbladen die kwijtraken. Lezen is “topografisch”. Als je iets leest, structureer je de inhoud in je geest net zoals je een pad mentaal in kaart brengt als je een berg beklimt of een taart bakt en de stappen volgt in je hoofd.

Tot slot, een echt boek wordt door de meeste leerlingen als fijner ervaren omdat je ziet waar een tekst begint en eindigt, je makkelijk kunt teruglezen en je slaat niks meer over per ongeluk wat je van een digibord en beeldscherm wel sneller doet. Kortom, de muziekmethode voor het basisonderwijs “Muziek is kei leuk” is een aanrader voor elke basisschool. Ik ben natuurlijk wat bevooroordeeld want ik heb het boek zelf geschreven maar de feiten zijn onbetwist daar en onderzocht. Informatie begrijpen en onthouden we beter als we het van een bladzijde lezen dan van een scherm, dus kan ik die conclusie delen en daarmee ook mijn enthousiasme voor dit boek!

Maartje Janssen

Boeken geschreven door Maartje Janssen

Dit blog delen met je netwerk? Graag!

Leave a Comment