Waarom is muziek nou zo belangrijk voor elk kind

Waarom is muziek nou zo belangrijk voor elk kind?

Het staat in meerdere muziekmethodes: “kinderen die muziek kunnen spelen hebben een streepje voor.” Muziek is magisch mooi en heilzaam. Ten eerste heeft muziek namelijk een kalmerende werking voor kinderen. Een soort mentale ontspanning. Daarom is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan al te maken krijgen met muziek. Je kunt kinderliedjes met ze zingen of als je zelf een instrument bespeelt kun je het kind begeleiden terwijl hij/zij zingt. Muziekdoosjes en speeldoosjes zijn ook leuk om een kind al jong kennis te laten maken met de pracht van muziek. Het is voor heel jonge kinderen ook goed voor hun spraak- en taalontwikkeling. Ze krijgen door gevoel te krijgen voor ritme ook gevoel voor het ritme van de taal!

De tweede reden waarom muziek nou zo belangrijk is voor elk kind is dat het kan bijdragen aan een betere motoriek. Als je als klein kind op een tafel slaat mee met de muziek en samen danst op muziek in huis ontwikkelt het kindje haar motoriek. Als je als ouder kind op dansles gaat, balletles, of elk soort dansles, voedt dit de motoriek van een kind op een positieve manier.

Ten derde is natuurlijk muziek ook echt een sfeermaker. Dit kan emoties versterkend zijn. Als een kind verdrietig is kan muziek steun geven maar als een kind wat down is kan het ook positief werken dat het kindje er vrolijker van wordt. Ook zorgt het in huis voor een upbeat sfeer, stel je wilt samen de kamer opruimen, zet een muziekje op en swing lekker door de kamer heen en de kamer is zo opgeruimd! Als je een paar kinderen hebt is muziek ook helpend in hun sociale vaardigheden want ze kunnen samen genieten van muziek en daar ook meningen over vormen.

Ten vierde, bij autistische kinderen of kinderen die nog heel jong zijn kan muziek ook een overgang zijn van de ene naar de andere activiteit, bijvoorbeeld door een liedje te zingen net zoals in de film de luizenmoeder. Het geeft structuur.

Een positief effect kan het ook hebben op hun taalontwikkeling want van muziek luisteren leren kinderen goed luisteren. Ze luisteren alleen maar goed naar wat ze echt mooi of leuk vinden. Als mama zegt, ruim je kamer op, zullen kinderen minder snel goed luisteren dan dat ze naar een mooi stuk muziek luisteren. Het traint hun gehoor en daarmee de taalontwikkeling. Ze maken ook beter onderscheid tussen klanken en woorden en zo leren jonge kinderen sneller praten.

Er zijn echt nog veel meer goede positieve effecten op te noemen over de input van muziek bij kinderen, denk maar aan dat kinderen hun emoties kwijt kunnen in muziek, van lachen tot verdrietig zijn tot lekker ontspannen voelen, het helpt ze te kunnen dealen met hun emoties en gevoelens. Muziek bevordert de concentratie van kinderen en kinderen leren door muziek maken of samen met muziek bezig zijn ook beter samenwerken. Tenslotte werkt muziek positief op de creatieve kwaliteiten van een kind. Deze kunnen ten positieve ontwikkelen als het kind veel blootgesteld wordt aan muziek.

Ik hoop dat je genoten hebt van mijn blog!

Maartje Janssen

Boeken geschreven door Maartje Janssen

Dit blog delen met je netwerk? Graag!

Leave a Comment