Lachyoga

Waarom is lachyoga gezond voor iedereen?

Hallo iedereen. Ik wil jullie vandaag gaan informeren over Lachyoga. Ik heb dit ontdekt in mijn quest om mijn eigen gezondheid te verbeteren en wellicht dat het jou ook kan gaan helpen in de toekomst. Ook weet ik dat als je aan Lachyoga zou gaan doen je onder andere liefdevoller wordt, dus als iedereen aan Lachyoga zou gaan doen zou de wereld een stuk vriendelijker worden. Dat is toch al iets moois, toch?

Lachyoga is iets bijzonders wat uitgevonden is door een arts uit India, dr. Maran Kataria, die zelf ook geïnteresseerd was in de wetenschappelijke resultaten wat lachen met een persoon doet. Hij heeft dit concept Lachyoga ontwikkeld in 1995. Het begon allemaal nogal pionierend in een parkje in Mumbay, India, met 5 mensen die hij had weten te enthousiasmeren om samen te gaan lachen. Eerst vertelden ze allemaal grappige moppen waar ze om moesten lachen, maar al snel werden de opmerkingen naar elkaar minder grappig en soms wat kleinerend  enzo. Gewoon niet meer grappig dus. Waarop hij bedacht, als we nou eens gaan lachen om niks! Lachen om geen reden was geboren. Zo heet ook zijn boek “Laugh for no reason.”

Je begint eigenlijk met doen alsof je lacht, wat uiteindelijk uitmondt in echt lachen, zelfs schuddebuikend van het lachen kun je meemaken. De échte positieve dingen van lachen ervaar je  pas wel na minimaal 10 minuten lachen, dus even lachen bij de koffieautomaat geeft je niet dezelfde positieve effecten als dat lachyoga jou  geeft. Het wordt na een tijdje 1 grote vrolijke bedoeling als je met zijn allen lacht om niks. Het is niet alleen lachen, want het heet lach yoga. Er zitten ook andere oefeningen tussen zoals adem, rek- en strek oefeningen  en wat meditatie oefeningen. Vaak beginnen we met handklappen, wat ook meteen masseert en wat ook een buikademhaling stimuleert.  De yoga oefeningen tussen het lachen door komen uit het Hatha yoga. Ook is lachyoga een aerobics oefening want je traint je middenrif en je buikspieren heel prima dus wie weet val je nog wel wat af ook! Wist je dat 10 minuten lachen gelijk staat aan 30 minuten op een roeiapparaat in de sportschool? Cool he! Ook is het een goede gezichtsmassage, al dat gelach, dus je blijft er ook nog eens jong bij uitzien. 

Het hele gebeuren is in het begin allemaal wel wat gek, want we doen ook best gek met al die lachoefeningen, zoals bijvoorbeeld bewegen met je armen en brabbeltaal (gibberish) praten met elkaar,  maar geef je eraan over en dan went het en is het hartstikke leuk.

Lachyoga geeft je echt een heerlijk ontspannen en vrolijk gevoel. Je voelt je energieker, toleranter, vergevingsgezinder, meer liefdevol, het is echt geweldig want je lichaam maakt in al die tijd dat je zo lacht endorfine aan. Dat is een happyhormone. Lach yoga is dus voor iedereen goed en het werkt ook echt de hele dag door. Ook versterkt het je immuunsysteem en zijn er nog vele andere voordelen maar kijk maar wat het jullie gaat brengen, als je het gaat doen!

Maartje Janssen

Boeken geschreven door Maartje Janssen

Dit blog delen met je netwerk? Graag!

Leave a Comment