Beter leren vanaf beeldscherm of papier?

Beter leren vanaf beeldscherm of papier? Dat lees je hier!

Tegenwoordig is er zoveel lesmethode aanbod digitaal. Zowel op lagere scholen als middelbare scholen worden veel boeken digitaal aangeboden en verwerken ze ook opdrachten digitaal in het programma. Zo erg zelfs dat je niet meer zonder de digitale versie kunt. Ik als bijles-docent word hier een beetje niet goed van. Ik zeg dan ook altijd tegen mijn leerlingen; print je hoofdstuk wat je moet leren uit! Ga er actief mee aan de slag, met belangrijke zinnen markeren, samenvatten, meerdere malen goed lezen. Maak eventueel aantekeningen aan de zijlijn, dat heet actief omgaan met je lesstof en wel zeker op papier, want dat is de beste manier! Fysieke boeken, geprinte pagina’s, dat is de oplossing voor echt goed duurzaam en diep stof tot je nemen.

In tegenstelling tot wat je tegenwoordig zou verwachten in dit digitale tijdperk met alle computerschermen, e-readers, tablets en mobiele telefoons prefereren studenten fysieke boeken en niet digitale boeken. Er zijn enkele onderzoeken vindbaar op internet waarin te lezen valt dat het volgens 92 procent van de Amerikaanse studenten langer zou duren voordat je de stof begrijpt, je leest er wat eerder overheen, je leest niet “diep”. Je leest zorgvuldiger als je een fysiek boek voor je neus hebt. Dit geldt voor studenten op de middelbare school, Hbo of Universiteit maar ook zeker voor basisschoolleerlingen.

Ik las op fastcompany.com en op oxfordlearning.com een artikel waaruit blijkt uit een rapport van Scientific American dat lezen “topografisch” is. Als je iets leest, structureer je de inhoud in je geest … net zoals je een pad mentaal in kaart brengt als je een berg beklimt of een stadswandeling maakt, zet je brein de lijn-voor-lijn reis uit die je ogen maken door een boek.

Een ander uitgezocht feit is dat vanaf papier leren en zo informatie tot je nemen als fijner wordt ervaren omdat je het papier voelt, je ziet waar een tekst begint en eindigt. Je concentratie is beter als je vanaf papier leest, je kunt lekker door de tekst heen bladeren en daardoor blader je ook makkelijk even terug en lees je stukken vaker nog eens dan vanaf een scherm. Als je leest op een scherm is het zelfs zo dat je onbewust stukken overslaat en er meer overheen scant als het ware. Het kan zo zijn dat het lezen op een scherm sneller gaat dan op papier maar dat hoeft dus niet beter te zijn maar eerder slechter.

Dus wat betekent dit alles nou echt? Het betekent dat we informatie beter begrijpen en onthouden als we het van een bladzijde lezen dan van een scherm zoals een computer, digibord, e-reader of tablet. Als ons gevraagd wordt om informatie terug te halen, zullen onze hersenen zich herinneren waar op een bladzijde we de informatie hebben gelezen, wat het terughalen vergemakkelijkt. Het bestuderen van aantekeningen vanaf een computerscherm of tablet geeft onze hersenen niet dezelfde context als het lezen van de informatie uit een leerboek of een reeks gedrukte pagina’s. “De oneindige scroll van een website of de aangeklikte paginering van een e-reader levert niet dezelfde cartografische aanwijzingen … je hebt alleen toegang tot het handjevol paragrafen dat op het scherm aanwezig is, terwijl de rest van de tekst verborgen is … wat betekent dat je de contextuele informatie mist die je ambient ontvangt door een boek in je handen te houden.” (www.oxfordlearning.com)

Gekoppeld aan de verhoogde kans op afleiding of uitstelgedrag bij online studeren, is het gewoon logisch: leerlingen moeten hun studieaantekeningen op papier uitschrijven/printen, hun studieboeken erbij pakken en schermen uitzetten om effectief te studeren. Dus ik zou zeggen, weg met die digitale lesmethodes maar ga terug naar hoe het vroeger was, leren vanuit een echt boek!

Ik hoor graag wat je van het artikel vond!

Drs. Maartje Janssen

Boeken geschreven door Maartje Janssen

Dit blog delen met je netwerk? Graag!

Een reactie

Leave a Comment