Typen of Schrijven

Schrijven versus typen. Wat is het beste?

Een van de manieren om kennis beter in je hersenen te verankeren is om je studieaantekeningen te schrijven in plaats van ze te typen! Een schijnbaar simpele verandering kan ervoor zorgen dat je op de dag van de toets makkelijker informatie kunt onthouden.

Moeilijk te geloven? Science Alert meldt dat een nieuwe studie, gepubliceerd in Psychological Science, meldt dat het gebruik van laptops om les- of studieaantekeningen te maken het maken van aantekeningen zo eenvoudig maakt dat de informatie die wordt vastgelegd minder snel wordt onthouden. Hoewel laptops studenten in staat stellen om sneller informatie te noteren, activeert de daad van de pen op papier zetten gebieden van de hersenen die hen helpen om de stof die ze noteren beter te begrijpen. De onderzoekers schrijven: “Hoewel meer aantekeningen gunstig zijn, althans tot op zekere hoogte, als de aantekeningen lukraak worden gemaakt of door het gedachteloos overschrijven van inhoud, zoals waarschijnlijker het geval is op een laptop dan wanneer aantekeningen met de hand worden gemaakt, verdwijnt het voordeel.”

Tegenwoordig worden kinderen het met de paplepel ingegoten; ze hoeven nooit meer te leren hoe ze een toetsenbord moeten gebruiken in de type les want ze gebruiken van jongs af aan al een tablet of toetsenbord. En dat is goed nieuws, want in het onderwijs wordt technologie steeds vaker in de klas gebruikt. Technologie is essentieel geworden voor de manier waarop we toegang krijgen tot informatie en hoe we ons leven organiseren. Maar alleen omdat iets nieuw en nuttig is, betekent niet dat de oude manier niet langer relevant is en essentieel.

Dit geldt dus vooral als het om schrijven gaat. Zelfs in dit technologische tijdperk waar we in zitten zijn er nog genoeg momenten waarop pen op papier moet worden gezet, zoals bij het schrijven van een essay voor een examen. Maar het blijkt dat schrijven niet alleen nodig is voor school: schrijven is een activiteit waarvan is aangetoond dat het talrijke voordelen heeft voor de hersenen en het lichaam.

Of je nu je gedachten noteert, een dagboek schrijft, po√ęzie schrijft of aan een roman begint, ouderwets pen en papier heeft een enorme invloed op je emotionele welzijn, helpt je gedachten te ordenen en verbetert zelfs je humeur.

Hoewel het schrijven met de hand als een ouderwetse activiteit wordt beschouwd, wordt het nog steeds beschouwd als een waardevolle vaardigheid die veel cognitieve voordelen heeft, zowel binnen als buiten de klas.

ENKELE VOORDELEN VAN SCHRIJVEN MET DE HAND HIER OPGESOMD:

Verlichting van stress

De handeling van het schrijven zelf kan stress verminderen, wat helpt om de focus en aandacht in de klas te verbeteren.

Creativiteit en leren

Het is aangetoond dat een regelmatige gewoonte om te schrijven de creativiteit verhoogt en het denken verdiept, waardoor de hersenen scherp blijven.

Geheugen

Schrijven met de hand blijkt ook het geheugen te verbeteren en vertraagde werking te voorkomen. Door met de pen op papier te schrijven worden delen van de hersenen geactiveerd, waardoor het begrip van de leerling toeneemt. Er zijn ook meer zintuigen en motorische neuronen bij betrokken dan bij het typen op een toetsenbord.

Gevoelens

Schrijven over gevoelens kan de stemming verbeteren en een gevoel van welzijn geven – pen op papier zetten helpt om gedachten op een ordelijke manier uit te werken, waardoor lasten lichter aanvoelen.

Dankbaarheid

Sommige studies tonen aan dat het schrijven over dankbaarheid, vooral voor het slapengaan, de slaap kan verbeteren, wat leidt tot betere prestaties in de klas en een gevoel van welbehagen.

Ik hoop dat je mijn blogpost interessant vond!

Maartje Janssen

Bron: Science alert.

Boeken geschreven door Maartje Janssen

Dit blog delen met je netwerk? Graag!

Leave a Comment