Tieners slapen

6 Tips voor Tieners om beter te slapen

Tieners kunnen zich veel zorgen maken. Ze gaan misschien te laat naar bed door te veel huiswerk, verdienen wat extra zakgeld en werken te veel, gebruiken hun tablet of mobiele telefoon te veel of hun ouders stellen te weinig regels om te voorkomen dat kinderen slaapproblemen krijgen. Jongeren weten heel goed dat ze te laat gaan slapen, maar ze gaan gewoon niet vroeg naar bed. Hoe kunnen we er als ouders voor zorgen dat tieners beter gaan slapen? Wat kunnen ouders anders of beter doen? Hier volgen enkele tips.

Tip 1. Kinderen zullen het waarderen dat je hen helpt beter te plannen.
Voor de meeste studenten, tieners en adolescenten is huiswerk een reden om te laat naar bed te gaan. Ze denken dat het de schuld van de leraren is dat ze te veel huiswerk krijgen of ze klagen dat de leraren de ene keer veel huiswerk geven en de andere keer geen huiswerk. Zij voelen hierin onregelmatigheid. Als kinderen leren hoe ze hun huiswerk beter kunnen organiseren, kunnen ze ’s nachts beter slapen en eerder naar bed gaan zonder stress. Je kunt je kind helpen met:
* Het kind leren wat de beste tijden gedurende de dag zijn om zijn of haar huiswerk te maken. Als leraar weet ik dat deze tijden direct na school en na het avondeten zijn.
* Leer je kind hoe hij/zij pauzes en leuke dingen in een week kan plannen en zorg ervoor dat het kind een agenda gaat gebruiken in plaats van alleen huiswerk te vinden in een online omgeving! Een echte ouderwetse agenda werkt het beste.
* Toon uw kind de beste plaats thuis om huiswerk te maken. Ik stel een rustige plek voor, maar niet persé zijn of haar slaapkamer waar geen controle is en veel potentiële afleiding is. Een rustige ruimte achter in de woonkamer of een kantoorachtige ruimte beneden is een goede plek om huiswerk te maken. Als er geen andere optie is dan huiswerk maken in hun slaapkamer, zorg er dan voor dat er geen telefoon, geen tv en een schoon bureau is zonder al te veel afleiding zoals computerspelletjes en sociale media, enz.

Tip 2. Zorg ervoor dat de tiener zijn of haar telefoon ’s nachts niet naast het bed heeft liggen!
We weten allemaal dat de telefoon een verlengstuk van henzelf is, zoals iedereen die tegenwoordig een telefoon heeft. We begrijpen dus allemaal het belang van de telefoon en het zo veel mogelijk in hun buurt willen hebben. Het is je sociale leven, je informatiebron, je alarm, je alles. Wie wil er nou een Whatsapp gesprek missen in een of andere groep. Ja, hoe verleidelijk ook, tieners beseffen dat ze niet kunnen gaan slapen met hun telefoon bij zich omdat die hen wakker houdt. Pubers zullen het begrijpen als een ouder regels stelt voor de telefoon in de kamer gedurende de nacht. Ze zullen het eerst niet leuk vinden, maar ze weten dat het nodig is voor voldoende slaap. Je kunt je zoon of dochter een echte wekker kopen, zodat het mobieltje niet meer nodig is!

Tip 3. Help je tiener met stoppen met piekeren vlak voor bedtijd.
Wanneer komt dat cijfer voor de toets Frans? Heb ik die opdracht goed ingeleverd? Vinden mijn klasgenoten me leuk? Hoe laat begint de school morgen? Waarom zei ik tegen haar dat ik haar lippenstift niet mooi vond… stomme ik. Allerlei vragen kunnen opduiken vlak voor het slapen gaan. Zou het niet geweldig zijn om al deze vragen beantwoord te hebben voordat je naar bed gaat?
Dit brengt ons bij de “puzzel je hoofd voor 15 minuten pauze”.
Uw tienerzoon of -dochter kan elke dag één vast moment vinden waarop hij of zij zich zorgen kan maken en kan nadenken over alles wat hem of haar te binnen schiet. In die 15 minuten schrijven ze al hun vragen en zorgen op en gaan ze op zoek naar antwoorden en oplossingen. Zo wordt denken voor de slaap overbodig.

Tip 4. Alleen slapen in de slaapkamer!
Tieners houden van hun kamer en die is heel belangrijk voor hen. Ze doen er wat ze maar willen, zoals gamen, YouTubing of binge-watching, chatten met vrienden en Instagram checken enzovoort. Stiekem weten ze echter dat het ’s nachts niet gepast is om al die leuke dingen te doen. Maar ze hebben ouders nodig om hier regels voor op te stellen! Niet elke puber is hetzelfde. Sommigen hebben wel regels nodig en anderen niet. Maar als ouder weet je of ze nodig zijn of niet. Ook kunnen ouders ergens in huis een aparte gameplek creëren, anders dan in de slaapkamer, zodat de slaapkamer echt alleen wordt gebruikt om te slapen.

Tip 5. Een schone, georganiseerde, opgeruimde slaapkamer.
We weten allemaal dat studenten en tieners niet graag schoonmaken of opruimen. Ze gooien hun kleren op de grond en maken een puinhoop van hun hele kamer. Ze gebruiken een kopje of een glas, eten iets en gooien de wikkel weg. Dit kan voor onrust zorgen vlak voor het slapen gaan. Je kunt je tiener leren om meteen op te ruimen als ze een rommeltje ervan maken. Dan kan elke tiener elke nacht in een rustige slaapkamer slapen! U kunt uw tiener hier af en toe aan herinneren, wat begrepen zal worden.

Tip 6. Maak samen regels en wees niet te streng.
Als je allerlei strenge regels opstelt zullen kinderen niet luisteren omdat ze dan meer weerstand oproepen. Ook al weten ze dat regels soms positief en handig kunnen zijn. Als je hen de controle geeft en deze regels samen maakt, kan er gediscussieerd worden over wat wel en niet werkt. Luister gewoon naar hen en probeer het eens te worden over realistische regels waar iedereen blij mee is.

Ik hoop dat je deze handvaten handig vond!

Maartje Janssen

Boeken geschreven door Maartje Janssen

Dit blog delen met je netwerk? Graag!

Leave a Comment