Voor kinderen met epilepsie is school vaak moeilijk, met name omdat medeleerlingen en ook docenten er niet veel van weten en daardoor vooroordelen ontstaan. Het is daarom erg belangrijk dat er openheid ontstaat over de aandoening epilepsie en ook belangrijk is de leerlingen goed te informeren over wat het nou echt is. Lees hieronder enkele tips over hoe je dit kunt doen.
1. De leerling kan een presentatie of kleine spreekbeurt houden over epilepsie. Het is van vitaal belang dat de medestudenten/leerlingen weten wat ze kunnen verwachten en wat epilepsie nou precies is en hoe ze er dan mee moeten dealen zodra het gebeurt in de klas of op het schoolplein. Het boek “Mama, wat is epilepsie?” kan als lesmateriaal worden gebruikt om leerlingen extra te informeren.
2. Het is erg belangrijk dat de leraar veel begrip heeft voor de leerling met epilepsie, dat de leraar begrip heeft voor de situatie en ook zorgt dat het kindje zich veilig voelt op school en prettig voelt in de les en op het speelplein. Luisteren naar het kind is belangrijk om de hulpvraag boven water te krijgen. Je kunt dit bijvoorbeeld met een foto-interview doen of als het kind niet goed zelf durft te vertellen over haar zorgen en haar epilepsie is een Ik-boek ook een goed plan. Het kind kan thuis met een ouder zichzelf beschrijven in het Ik-boek waarna Epilepsie en hoe ze dit ervaart op school vanzelf aan bod komt. Het kan helpen om het kind uit haar schulp te laten komen.
3. De leerling heeft vaak leerproblemen zoals ADHD. Enorme concentratieproblemen zijn vaak een groot euvel bij leerlingen met epilepsie. Daarom is het soms verstandig om leerstof en ook instructie aan te passen. Bijvoorbeeld kun je denken aan het kind eerst duidelijk met haar naam aan te spreken voordat je iets vraagt, vaak hoort het kind het niet. Je kunt ook opdrachten verminderen of kleiner maken, Een toets verzetten als ze een aanval vlak daarvoor heeft gehad, je kunt haar apart zetten bij een toets of extra tijd geven voor vakken waar de leerling moeite mee heeft. Ze wil wel graag geen uitzonderingspositie voelen en wil graag zo normaal mogelijk worden gezien door docenten en leerlingen.
Wil je meer tips? Bestel dan het boek: “Epilepsy and /or AD(H)D at school” A guide for professional teachers, parents and caretakers.
Ik hoop dat je dit artikel leerzaam vond en ik hoor graag je mening!
Maartje Janssen
Leuk dat je deze kant en vaardigheid van jezelf aan het ontwikkelen bent, veel plezier bij het schrijven van je blogs!