Persoonlijk ben ik veel onbegrip over epilepsie tegengekomen, vooral tijdens mijn jonge jaren als student die zelf aan epilepsie leed. Kinderen, maar ook leraren, begrijpen epilepsie niet goed genoeg. Ze zullen het kind onvriendelijk behandelen of niet genoeg en niet de juiste maatregelen nemen om het kind in de klas te helpen. Vaak hebben kinderen die aan epilepsie lijden ook aandachtsproblemen. Daarom heb ik deze twee stoornissen gecombineerd, omdat ze vaak aanwezig zijn bij een kind dat aan epilepsie lijdt.
In hoofdstuk één geef ik een inleiding over epilepsie, in hoofdstuk twee bespreek ik hoe de leerkracht het kind kan helpen, welke invloed epilepsie heeft op het kind en de mensen om haar heen en of het invloed heeft op de schoolprestaties van het kind. Hoofdstuk drie gaat over de risico's van epilepsie op school. Bepaalde beperkingen zijn nodig voor het kind op school. Hoofdstuk 4 bespreekt 2 soorten leerproblemen. Leerproblemen die te maken hebben met psychosociale omstandigheden of met epilepsie. Hoofdstuk 5 bespreekt ADHD, hoofdstuk 6 zoomt in op één van de drie sleutelwoorden van een adaptief klimaat en dat is klassenmanagement. Verschillende invalshoeken komen aan bod.
Hoofdstuk 7 bespreekt de andere twee sleutelwoorden van een adaptief klimaat, namelijk interactie en instructie. Wanneer er geen goede interactie is, zal de instructie ook niet in orde zijn. ALS er geen goede instructie is, zal de interactie ook niet goed zijn. Ik ben een ervaren leerkracht en pedagoog en heb in mijn jonge jaren epilepsie gehad en weet ook hoe ik met ADHD moet leven. Dus alle opgeschreven informatie komt van een enthousiaste, spontane ervaringsdeskundige!